Open dag en BEZICHTIGING RESTAURATIE EN HERBESTEMMING LUTHERSE KERK PURMEREND 

Martijn Ackermans heeft een bijdrage geleverd aan de Open dag van de Lutherse kerk in Purmerend. Zie hieronder voor het programma. Martijn heeft al het houtimitatie werk hersteld in deze prachtige kerk, zodat het er weer uitziet zoals het oorspronkelijk bedoeld was.

Open dag

kerk2

Bron: Stadsherstel.nl

  • 12.00-12.30 uur Marktconcert orgel van Jeanette Zuidema
  • 12.30-12.50 uur Onder het genot van en kopje koffie/thee vertelt Ruth van de Puijl over de historie, de plannen en het gereedmaken voor nieuw gebruik van deze kerk 
  • 12.50-13.10 uur De restauratieschilder (Martijn Ackermans) geeft een presentatie over wat is houtimitatie en laat de schildertechniek zien

De Vrienden van Stadsherstel hebben financieel bijgedragen aan de restauratie van de houtimmitaties in deze kerk.

Over de herbestemming

De centraal in het historische centrum van de stad Purmerend gelegen Lutherse Kerk is in 2016 door Stadsherstel aangekocht. De kerk ligt aan een klein voorplein in de belangrijkste winkelstraat van Purmerend. Er worden al jaren geen diensten meer in gehouden waardoor de kerk toe was aan een nieuwe bestemming. In 2016 is gestart aan de werkzaamheden om zaalverhuur voor (diverse) culturele activiteiten mogelijk te maken. Daarbij wordt samengewerkt met de Lutherse gemeenschap en plaatselijke vrijwilligers. En ook de Lutherse Kerk zal de kerk een aantal keren per jaar blijven gebruiken. De gemeente Purmerend juicht het nieuwe brede gebruik van de kerk toe. 

Over het monument

De Lutherse Kerk is een éénbeukige zaalkerk op een rechthoekige plattegrond, met een 3-zijdig afgesloten koorsluiting. In het interieur zijn in de absis de preekstoel met klankbord, met aan weerzijden de kerkraadsbanken aanwezig, inclusief de bijbehorende doopboog en lezenaar. Boven de zaalingang op het orgelbalkon staat een Van Dam orgel welke dateert uit 1892. In 1878 is gestart met de bouw van de kerk, naar een ontwerp van stadsarchitect P. Mager en in 1880 is deze in gebruik genomen. De kerk kwam op de plek te staan van zijn voorloper uit 1712. De kerk heeft een eclectische bouwstijl, dat betekent dat er elementen van verschillende historische bouwstijlen zijn gebruikt. Deze stijl werd in de 19e eeuw veel toegepast, het gaat hier bijvoorbeeld om de hoge ramen, zoals in de gotiek, maar met een neoromaanse boog. De voorgevel is opgezet alsof het een driebeukige kerk betreft met bovenop een klokkentorentje met klokken, een uurwerk en een zwaan als windwijzer. De vensters van voor- en zijgevels hebben een ijzeren raamindeling die is bezet met paars- en groengekleurd glas.  

Bouwpartners Lutherse Kerk

Aannemer: Witte Bouw & Aannemersbedrijf B.V.
Architect: Architectuur en Stedenbouw Dick Bak en Partner

Restauratie - letters

Letter restauratie in een particulier woonhuis in Amsterdam. Het tekst tableau op de bel-etage was door lekkage zwaar beschadigd, dit hebben we met uiterste zorg gerestaureerd.

btn dienstenhome up

Restauratie - deuren

In een particulier woonhuis in Amsterdam heb ik 9 deuren en kozijnen gerestaureerd, de oorspronkelijke imitatie was zwaar beschadigd, ook de gouden bies in de deuren zijn hersteld.

btn dienstenhome up

Schilderwerk Amsterdam

In een particulier woonhuis in Amsterdam hebben we restauratie werk verricht. Tijdens de werkzaamheden, hebben we ook het schilderwerk met veel zorg een aandacht gegeven.

btn dienstenhome up

Open dag en BEZICHTIGING RESTAURATIE EN HERBESTEMMING LUTHERSE KERK PURMEREND 

Martijn Ackermans heeft een bijdrage geleverd aan de Open dag van de Lutherse kerk in Purmerend. Zie hieronder voor het programma. Martijn heeft al het houtimitatie werk hersteld in deze prachtige kerk

...